15

Spog vir ‘n vale

15 December 2014
Share

Dit is die tyd van die jaar dat al wat ouer is vir ‘n vale spog met hul spruite. Daar is sertifikate en rapporte net waar jy kyk. Ek het egter al heelwat kritiek ook raak gelees van siele wat dink dit is onregverdig teenoor die kinders wat nie akademies sterk is nie. Ek hoor hulle hart, maar ek stem nie heel saam nie.

DSCF4094

Sien uoers is nou maar een maal gemaak om te spog met hul kinders. Dit is net hoe ons aan mekaar gesit is. Vandat daardie klein lyfie sy of haar opwagting maak vind ons iets om oor te spog. Dikwels subtiel, maar ons kan ons self net nie verhelp nie. En dit hoort ook so. Elke kind is spesiaal en uniek en iemand om op trots te wees.

Dit is eers as hulle begin groter raak dat die klem waarmee gespog word begin verskuif. Dan spog ouers dikwels oor sport/akademiese/kultuur prestasies. Daar is niks daarmee verkeerd nie, maar ek dink ons behoort nog meer te spog oor wie ons kinders is. Oor hul karakter. Daardie dinge wat werklik saak maak. Oor nog ‘n klompie jare gaan niemand omgee of hulle die boekprys vir wiskunde gekry het, die dux leerling was of sportster van die jaar nie. Wat wel gaan saak maak is die mens wat hulle is. Die werksetiek wat hulle het. Hul karakter is meer werd as enige prestasie.

Laat ons dus spog met al ons kinders se ander prestasies, maar meer nog omdat hulle hardwerkend, liefdevol teenoor ander of mededeelsaam is. Omdat hulle selfbeheersing het of altyd blymoedig is. Dit is die dinge waaroor ons die heel meeste behoort te spog.  Elke kind behoort te weet dat hulle ouers trots op hulle is, nie net vir wat hul doen of bereik nie, maar vir wie hul is.

So spog gerus hier of kom loer in op my facebook blad en spog daar (plaas sommer ‘n foto’tjie of 2 ook)