11

Graad R is Ma se eerste “skooljaar”

22 February 2015
Share
Graad R het iewers verdraai geraak. Om een of ander rede glo die algemene man op straat dat dit al ‘n verpligte skool jaar is. Iets wat dit nog glad nie is nie. As julle besluit het op tuisonderrig, ongeag of jou kind voorheen in ‘n kleuterskool was of nog altyd tuis was, is hierdie jou as ma (of pa) se jaar om jou kop rondom tuisonderrig te kry.

 DSCF7292

‘n Jaar is waarskynlik nie genoeg om 12 + jaar van skool uit jou eie sisteem te kry nie, maar dis ‘n goeie begin. Dit is natuurlik makliker gesê as gedaan, veral met alle oë wat skielik op julle vas genael is. Jou kind mag dalk nog nie skoolpligtig wees nie, maar dit beteken nie dat Jan Alleman so dink nie. Dit is die een jaar waarin jul die meeste gebombardeer gaan word oor jul besluit. Die storm van vra is die felste die jaar oor wat julle doen, hoe julle dit doen en of jou kind nog nie agter is nie. Juis daarom is dit die beste jaar om jouself in te bemagtig.

As jy graag wil geld spandeer op ‘n kurrikulum koop dan die jaar vir jou kind(ers) ‘n klimraam, swaaie, sandput en/of trampolien.  Op die ouderdom is voorlees, speel en motoriese ontwikkeling werklik die belangrikste dinge. Dit is die boustene vir latere leer en ontwikkeling en elke sekonde wat jou kind nou agter ‘n werkboek of -vel sit, is een waarin hul soveel meer kon leer.

Gebruik eerder die jaar om self voor die boeke deur te bring. Vind meer uit oor die verskillende hulpbronne, kurrikulums en metodes van tuisonderrig wat beskikbaar is. Ons leef in ‘n tyd waar inligting vrylik beskikbaar is. Benut dit! Lees op oor eklektiese onderrig, klassieke onderrig, “unschooling”, self gerigte leer, “free range learning”, Charlotte Mason en en en. Lees boeke soos “The 3R’s” van Dr Ruth Beechick”, “The Successful Homeschool Family Handbook” en “Better late than early” van Raymond Moore en die boeke van John Holt soos “Learning all the time“, “How children fail” en “How children learn”.

Iewers tussen die magdom inligting sal jy ‘n beter idee begin kry van wat vir julle gesin mag werk.  Besoek ‘n tuisonderwys ekspo in julle omgewing. Hang op die tuisonderwys forums rond. Gaan kuier by ander gesinne en loer na wat hulle gebruik. Leer uit hul foute en kry ‘n beter gevoel van die leefstyl. Want tuisonderrig is nie bloot ‘n alternatiewe vorm van onderrig nie, dis ‘n alternatiewe leefwyse. As jy steeds verlore voel woon ‘n praatjie van Martie du Plessis van Dynamis by (of koop haar DVD’s).

Elke gesin en kind is uniek en gaan verskil oor wat die beste pad vorentoe is. Dit is egter ‘n voorreg om reg van die aanvang van skool af hierdie spesiale pad te stap en gewapen met die regte inligting kan dit met minder geboortepyne plaasvind.