5 June 2018
Share

Ek kry dikwels navrae via die webjoernaal en het gedink om van die antwoorde met julle te deel.

Ek wil my kind (10j oud) help met die maaltafels. Wat stel jy voor? Hy sukkel met dit.

Daar is ongelukkig nie iets wat vir almal gaan werk vir maaltafels nie. Die belangrikste eerste stap is om seker te maak hy verstaan maal. Dat dit herhalende optel is. 3×4 is eintlik maar net 3 + 3 + 3 + 3. Om dus te tel in 2’s, 3’s ens is ‘n goeie manier om te begin werk aan die konsep. Beweging is ‘n wonderlike manier om vir party kinders te help hier mee. Hy kan byvoorbeeld trappe spring terwyl hy die veelvoude sê (of selfs op ‘n trampolien – elke keer as hy in die lug in opgaan moet hy die volgende veelvoud sê).

As hy dit gesnap het kan julle begin werk om dit te memoriseer, sodat hy nie telkens hoef op te tel om die antwoord te kry nie.

Ongelukkig beteken dit dat heelwat herhaling nodig is (net soos wat dit was om optel en aftrek vinnig te doen 🙂

Jy gaan bietjie moet eksperimenteer om te vind wat die beste metode vir hom is om dit aan te pak, want kinders verskil en dit wat vir elkeen werk gaan dus ook verskil.

My oudste hou byvoorbeeld van kompetisie (veral teen homself) en dus help dit hom om te kyk hoe gou hy 10 maalsomme reg kan doen. Ek het vir hom ‘n paar somme uitgesoek waarmee hy sukkel en dit saam met ‘n paar gegooi wat hy al ken. Hy moes toe kyk hoe vinnig kan hy 10 daarvan doen. Elke dag het hy ‘n ander kombinasie van dieselfde somme gekry en het probeer om sy tyd te verbeter. Vir hom werk die metode. Jy kan loer na ‘n bladsy van die somme wat ek vir hom gemaak het by https://web.facebook.com/sommer.pret/photos/a.152944065074535.1073741827.152488621786746/578198995882371/?type=3&theater. Dit is egter belangrik om nie die metode te volg as jy ‘n kind het wat reeds angstig is oor wiskunde nie! Jy wil nie sy stres verhoog nie! Dis net ‘n manier om uitdaging in te bou vir ‘n kind wat wel hou van ‘n uitdaging.

As hy van speletjies hou het ek 3 speletjie pakke wat kan help. Jy kan loer by https://lomi.co.za/speletjies/. Dit is speletjies wat jy saam met hom kan speel om herhaling in te bou en memorisering makliker te maak. Daar is Speel­-Speel Maaltafel en Meeste maaltafels in ‘n ry. Jy kan ook loer na Pret met Getalle. Dit is idees hoe om met speletjies somme te oefen (jy kan telkens self besluit of jy optel, aftrek of maal wil oefen.)

Ek hoop julle vind iets wat hom sal help om op ‘n lekkerder manier sy tafels te leer!